maandag 26 maart 2018

Ouderentour dag 6

23 maart Barneveld Hari Ramah Tamah

Kan het mede een reden zijn dat hier zoveel ouderen boven de 90 jaar zitten vanwege de aanpak? Het is een vraag. Wel is het opmerkelijk wat er verteld wordt. Van deze groep, geworteld in de prachtige traditie van de Molukse muziek, zijn de meeste mensen boven de 90 jaar. De jongste van de groep, die er niet is vanwege de griep, is 76. Iedereen hier kent de liederen die ze van kind af aan hebben gehoord en gezongen. Misschien in verschillende stijlen begeleid, maar met dezelfde melodie en dezelfde woorden. Dus mocht iemand een paar regels vergeten dan is er, naast alle songboeken, altijd een buurman of buurvrouw die de ontbrekende regels even kan aanvullen. Een collectief geheugen kan zo een zegen zijn als je ouder wordt. 
 
Coördinator Lena wijst er op dat voor de meesten Moluks-Maleis de voertaal is. 
Het is dan ook de eerste keer dat we de Maleise versie van het filmverhaal vertonen. 
Het klinkt prima en ook de enige Nederlandse grootvader in het filmverhaal 
vertelt overtuigend.


‘Bagus!’is dan ook een eerste reactie die we horen na afloop van de film.Wie je bent, uit welk dorp je familie komt en welke onderlinge familiebanden er zijn is een belangrijke vraag voor mensen die langskomen. Dan worden er gelijk herinneringen opgehaald aan die familieleden van de bezoeker die men kent of gekend heeft.

Opvangen in de eigen omgeving waar drie keer per week gekookt wordt en waar men de middagen actief vult met spelletjes als rummikub en memory, films, verhalen, uitjes, veel muziek en zang en natuurlijk lekkere pisang goreng en saucijzenbroodjes is inspirerend.

De ongeslagen kampioen rummikub hier is 94! 

Rumah Maluku is een dependance van Rumah Kita in Wageningen (met een mix van Indische en Molukse bewoners) alleen zijn alle bewoners hier Moluks. Lena leidt als coördinator op deze locatie 3 dagen per week de dagverzorging Hari Ramah Tamah op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Rumah Kita, onderdeel van de Zinzia Zorggroep, huurt ruimte in Rumah Maluku om hier dagverzorging te bieden. Deze dagverzorging geeft de Molukse ouderen - van binnen en buiten dit complex met 24 huurappartementen voor Molukse ouderen - de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, samen activiteiten te ondernemen en gezellig samen te eten. Er zijn twee vaste koks die afwisselend voor de groep heerlijk koken en bakken.Opvang in de eigen omgeving zorgt ervoor dat mensen niet eenzaam zijn. Ook mensen zoals oom Thijs of tante Obe en tante Adol die geïndiceerd zijn en buiten Rumah Maluku wonen zijn welkom. Zij worden dan gehaald en gebracht door een busje.

 


Een bekende bewoner van Rumah Maluku is Nippy Noya, van 1975 tot 2016 percussionist van Massada. Nippy die speelde met veel muzikale beroemdheden en vroeger de wereld over reisde woont hier in een van de appartementen. Maandelijks speelt hij met andere muzikanten Molukse traditionals en bezorgt zo de alleroudsten regelmatig een fantastische middag.
 Eind van de middag is het tijd voor de ouderen die elders wonen om de jas aan te trekken en via de gezellig ingerichte gezamenlijke binnenruimte met een dak dat open kan in de zomer, worden ze naar het busje gebracht dat hen weer thuis brengt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten