donderdag 1 maart 2018

Ouderentour dag 1

27 februari Tempat Senang, AmsterdamOp de vraag of we foto’s mogen maken wordt er geroepen ‘Wij worden niet gezocht!’, met andere woorden, het is prima. We zijn op de koffieochtend van Tempat Senang, een woongroep van Indisch- en Molukse ouderen in Amsterdam-West, Geuzenveld. In de gemeenschappelijke ruimte die grenst aan de tuin, presenteren we het filmverhaal ‘Ena en de vissen’. ‘Prachtige tekeningen, waar kunnen we het boek kopen, ik heb net een nieuw kleinkind gekregen’, zegt een van de bewoners. Dat het boek uitverkocht is vindt ze jammer, want zij is nog van de generatie van het papier. Maar als ze even later het filmverhaal ziet vindt ze dit ook prachtig.
  Als John Manuputty, na afloop van het filmverhaal, zijn verhaal vertelt over hoe hij uiteindelijk in Nederland is beland, kun je een speld horen vallen. En als hij begint te spelen zijn de bewoners stil, ze luisteren en applaudisseren. Een bewoonster zegt ‘er komt veel los als je deze muziek hoort. Ook al ken ik de woorden niet, mijn moeder was een Javaanse, ik ken de melodieën wel. Deze sfeer geeft herkenning, de eenheid van een grote familie’.

‘Muziek is emotioneel’, zegt een andere bewoonster later, ‘ook voor sommige medebewoners die licht aan het dementeren zijn is dit goed. Zij herinneren zich de klanken en de muziek’.
                                   Spontane medewerking van Jo-Ann Hallatu


Een deel van de bewoners vindt het leuk om de teksten over ‘het favoriete jeugdverhaal’ te lezen die op de banners staan in de hal. Arletta, Patricia, mensen worden herkend, ze kennen hun moeders. En natuurlijk Frans Leidelmeijer, want meerdere bewoners  hebben al meegevaren op de Indische rondvaart door Amsterdam, een tour die ze nog graag een keer willen doen bij mooi weer.
                          Staande 3e van links: gitarist en zanger John Manuputty


 Wij danken ook tante Agus Sitanala-Tomasowa, die voor lekkere hapjes lumper en pasteitjes had gezorgd.

Er zijn ook al bestellingen gedaan om de DVD met het filmverhaal Ena en de vissen te kopen!

Alle ouderenhuizen die wij bezoeken krijgen een exemplaar van het filmverhaal cadeau.

Beta berlajar djauh

Beta berlayar jauh, jauh dari Ambon e
Di tanah orang baru beta menyasal e
Mengapa beta mau buang diri bagini
Jauh dari pangku mama
Sungguh asing lawang e

Sioh apa temp betal pulang ke Ambon e
Laut jang lebar, gunung tapele
Mari mama gendong beta
La bawa pulang dolo e
Ke tanah jang ku cinta, Ambon manis e

Ambon manis (3x) eeeGeen opmerkingen:

Een reactie posten