woensdag 31 januari 2018

Dag 5 Geleen30 januari

’s Ochtends vroeg spreken we af bij Debby in Geleen waar vervolgens Greet, Ellen en Maria binnenvallen – allemaal om gezamenlijk een leuke gastles te verzorgen bij basisschool Reuzepas, waar ooit Debby’s oudste kind - inmiddels al lang volwassen en zelf kinderen- op school zat.
                      
In groep 3, waar haar neefje in de klas zit, verzorgt oma Ellen met perfecte voorleesstem het spannende verhaal. Door een technisch foutje zijn we in deze klas aangewezen op de ouderwetse manier wat Ellen nog helemaal onder de knie blijkt te hebben.
Leuk dat een van de jongens zegt ‘daar zou ik wel willen wonen’. Hier wordt de les afgesloten met een leuke groepsfoto en uiteraard ontbreken ook hier de foto’s met de njiru niet.
Oma Greet, die altijd activiteiten in Geleen ondersteunt, deed dit ook op verzoek van onze contactpersoon Geert Maruanaya-Titaley. Zij las ook het verhaal Ena en de vissen voor … vanaf fotokopieën! Eerst een beetje giechelend maar na 2 bladzijden te hebben voorgelezen, vonden de kinderen het verhaal best spannend worden en luisterden ze heel stil naar oma Greet. De platen geprojecteerd op het digibord riepen in het nagesprek veel vragen op. Ook merkten kinderen allerlei details op en stelden vragen over de schrijfster en illustrator.
                              
In groep 5 las oma Maria voor. Haar gastles duurde het langst, want zij maakte bij iedere bladzijde vele uitstapjes, wat de kinderen heel leuk vonden. De andere voorlezeressen kwamen de les bijwonen. Hier kregen de kinderen ook een voorproefje van het filmverhaal Ena en de vissen te zien, de prachtige opening van de film en de aftiteling! 
De muziek van de aftiteling van de film werd nl verzorgd door oma Maria, tifa, en Peter Lengams, gitarist. Oma Maria zong en sloeg tegelijk de tifa. Meester Eric, ooit als muziekleraar begonnen, pakte zijn gitaar en speelde mee. “Stop, stop”, riep meester Eric ineens, “dit moet gefilmd worden” en hij rende de klas uit om meester Don, de klas waarin oma Greet voorlas, te halen om het lied "Lembe Lembe" op film vast te leggen. 
Dit is straks te zien op de website van Reuzenpas!
                Wat ons heel erg opviel in deze fijne school is dat we zoveel meesters voor de klas zagen. Prima, want wij als grootouders weten hoe mooi het is een leuke mix te hebben van meesters en juffen op school.
Reacties school
-    Leuk gedaan, alleen wat lang voor groep 3
-    Het voorlezen was met veel intonatie en spannende stem
-    De plaatjes op het bord zijn erg handig
-    De kinderen leren iets over een andere cultuur
-    De introductie was heel leuk, , de kinderen waren meteen enthousiast en deden goed  mee. Ze luisterden goed en stelden goede vragen. Ze wisten ook de goede antwoorden omdat ze goed luisterden!
-    Heel leuk, zeker de muzikale afsluiting, waarin gezongen en geklapt werd. Ook hier deed weer iedereen mee. Leuke improvisatie met de gitaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten