maandag 29 januari 2018

Dag 4 Assen & Bovensmilde29 januari

CBS De Lichtbaak Assen

Brede school De Lichtbaak oogt prachtig! In het gebouw dat nu 3 jaar bestaat zitten naast een christelijke en openbare basisschool ook een kinderdagverblijf en allerlei andere organisaties.

In groep 4 leest Kitty voor uit ‘Ena en de vissen’. De klas luistert geboeid. Het is duidelijk dat de drie Molukse leerlingen het erg leuk vinden dat er voor een verhaal uit hun cultuur gekozen is. Het gesprek over het dagelijks leven, verschillen en overeenkomsten, komen goed uit de verf en iedereen wil natuurlijk graag het lopen met de “njiru” proberen.

                                              Brise├»s, Djemaron en Chevara

In groep 7 wordt voorgelezen uit “Sagorups en zoute drop”, geschreven door Corien Oranje in 2008, door Ellen. Een spannend verhaal over een leeftijdgenootje uit Nederland, die met zijn ouders vertrekt naar het verre Irian Jaya. Meester Joop Metiarij zoekt op internet meteen informatie over de sagopalm, waarvan alles gebruikt kan worden. Het merg van de sagopalm kan verwerkt worden tot voedsel, de bladeren en de bladnerven zijn bouwmaterialen voor woningbouw. Ook hier vinden de kinderen het leuk dat leeftijdgenootjes in Alphen a/d Rijn de muziek bij de aftiteling van de film Ena en de vissen hebben gemaakt.Reacties school

-          De kinderen waren erg betrokken. Een leuk verhaal.

-          Goed en erg leuk omdat er ook Molukse kinderen in de groep zitten.

-          Superleuk!  


     Bovensmilde De Wingerd
     Ook op De Wingerd wordt de groep voorleesgrootouders hartelijk ontvangen. Groep 4 en 5 krijgen bezoek van Nona en Kitty en groep 6 en 7 worden bezocht door Sam en Ellen. Sam, voor zijn pensioen zelf werkzaam in het basisonderwijs in Assen, leest de eerste hoofdstukken voor uit “Sagorups en zoute drop”. De groep luistert geboeid naar het spannende verhaal dat ze graag helemaal zouden horen. Het nagesprek gaat over reizen naar verre landen. Een Molukse leerling vertelt over zijn reis naar de Molukken en dan komt het verhaal Ena en de vissen weer in beeld: boodschappen doen! Ook hier vinden ze het prachtig, dat leeftijdgenoten van een andere basisschool de muziek mochten maken bij de aftiteling van de film.

 
  
 Reacties school:
-         Leuke, goede combinatie in deze week!
-         Tijdens de introductie worden de kinderen er direct bij betrokken. Leuk om al een      - stukje film te zien, sluit mooi aan bij de vertelling.
      Prietpraat: "groep 3 kent al 1 woordje in het 'Lameis' ..."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten