maandag 28 augustus 2017

Wie zit achter het kinderverhaal Ena en de vissen?

Maak kennis met de auteur en illustrator 
Ada Lilipaly-De Voogt

“Een boek dat kinderen van allerlei kleur aanspreekt”

Gesprek met Ada Lilipaly-de Voogt, geïnterviewd door Yasmine Hitipeuw, 8 jaar

oktober 2016Maar liefst 26 publicaties staan op haar haar naam, bijna allemaal kinderboeken, die zij zelf of als medeauteur heeft geschreven.

Ada Lilipaly-de Voogt is al sinds 1985 bezig met schrijven en illustreren van prachtige kinderboeken. Wij zijn vooral geïnteresseerd in haar werk over molukse onderwerpen.

Voor ons blog Moluks juweeltje is ze graag bereid antwoorden op een paar vragen te geven.Ada Lilipaly-de Voogt volgt de Onderwijzersopleiding en wordt onderwijzeres en lerares handvaardigheid en tekenen. In 1985 komt haar eerste boek ‘Amaone’ uit, ontstaan uit samenwerking met Christien Hukom.

Op de vraag hoe ze illustrator van kinderboeken is geworden zegt ze: ‘Ik teken al heel lang. Omdat er nauwelijks boeken, laat staan prentenboeken, bestonden specifiek voor de molukse doelgroep, ben ik gewoon begonnen’.In haar illustraties representeert ze molukse kinderen in hun dagelijks leven.

Benieuwd naar haar inspiratiebron van een van onze favoriete verhalen ‘Ena en de vissen’ (1989) antwoordt ze ‘‘Mijn inspiratie was het dorp Ihamahu, (Saparua), de bewoners en vooral de kinderen; hun wijze van leven en hoe ze met elkaar omgaan; bovendien ben ik geboeid door alles wat er leeft en groeit’.

De leukste ervaring na het uitkomen van dit boek herinnert ze zich nog goed. ‘Bijzonder vond ik dat een oudere vrouw in Ihamahu het boek voorlas aan de kleintjes daar. En ik vind het erg leuk dat het boek kinderen van allerlei "kleur" aanspreekt, en dat het lezen ervan uit kan groeien tot een heel project’.Ze werkt het liefst met potlood, tekenstift, pen en aquarelverf. Op onze vraag of schrijven en illustreren geen bijzondere combinatie is, zegt ze ‘Ik denk dat het een fijne combinatie is en ik bewonder beroemde mensen die dit ook combineren, zoals Wim Hofman en Joke van Leeuwen’.Nieuwsgierig naar hoe haar kleinkinderen het vinden om een oma te hebben die schrijfster en illustrator is, vertelt ze dat zij dat niets bijzonders vinden.Haar man had het vroeger meestal te druk, dus las vooral Ada de kinderen voor. Maar ook de kleinkinderen worden getrakteerd op mooie verhalen. Favoriete boeken om hen voor te lezen kan ze zeker noemen: ‘Spaghetti van Menetti’, ‘Het huisje dat verhuisde’, ‘Malmok’, ‘De slak en de walvis’ en ‘Het bos van Anno’.
        
Op de vraag hoe het is om getrouwd te zijn met iemand uit een andere cultuur laat ze weten dat niet in een paar zinnen te kunnen verwoorden. Wel heeft ze een duidelijke samenvatting, namelijk ‘dat de basis bestaat uit respect en gevoel voor elkaars achtergrond’.Haar toekomstplannen?’ Ik wil een aantal tekeningen maken over het Zeeuwse landschap; ook ben ik nog bezig aquarellen te maken, bedoeld voor ansichtkaarten voor Maluku’.
        
Overzicht van publicaties van de hand van Ada Lilipaly-De Voogt is binnenkort te zien op onze Facebook-pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten